BLOG

Schab pieczony rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze

Miód gryczany doskonale pasuje jako dodatek do mięs. Szczególnie dobrze się sprawdza w przypadku czerwonych mięs czyli wieprzowiny czy wołowiny. Jego słodycz nie dominuje potrawy, a  wyrazisty nawet ostry smak nadaje potrawie wyjątkowy aromat.  Schab pieczony z rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze pochodzi z bloga Absolutnie Dobre. Blog ten wyróżnia się pośród blogów kulinarnych wspaniałymi, apetycznymi zdjęciami potraw i bardzo ciekawymi pomysłami kulinarnymi. Zobaczcie sami  i koniecznie wypróbujcie ten przepis.

 

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu
  • 300 g cebulek szalotek
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • sól
  • pieprz

Zacznij od nagrzania piekarnika do 180°C oraz przygotowania mięsa. Schab lekko posól i posyp pieprzem z każdej ze stron. Na patelni rozgrzej część oleju z częścią masła i obsmaż w nim mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia, zalej częścią bulionu przykryj pokrywką, aby mięso nie straciło wilgotności i wstaw do piekarnika na 2 godziny. W czasie gdy mięso się piecze, obierz szalotki i wrzuć je do wrzącej wody. Gotuj 5 minut, a następnie odcedź. Rodzynki wsyp do miski i zalej gorącą wodą, aby nieco zmiękły. Kolejno na patelni rozgrzej resztę oleju i masła, dodaj cebulki i smaż je aż się zeszklą. Odcedź rodzynki i dodaj do  cebulek,  dorzuć jeszcze orzechy i smaż całość około 6 min.

Około 15 minut przed końcem pieczenia, dodaj do mięsa resztę składników z patelni. Wierzch schabu posmaruj obficie miodem gryczanym. Potrawę wkładamy ponownie do piekarnika już bez przykrywki, aby mięso się zrumieniło.

Możemy przedłużyć pieczenie o kilka minut, tak aby skórka bardziej się przyrumieniła.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *