Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej słynne są ze swych wyjątkowych właściwości odżywczych. Są bogate w wapń i kwasy omega-3. Stały się ostatnio modne, a co za tym idzie w sieci znajdziecie niezliczone przepisy na potrawy z tym wartościowym ziarnem. Nie zabraknie go i u nas. Przepis, który dziś prezentujemy opracowała Karolina Kuczborska, znana z bloga Kocie Łakocie.
SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki nasion chia
- 4 łyżeczki miodu (Karolina wybrała miód gryczany)
- 2 mniejsze banany
- 3 czubate łyżeczki kakao
- dowolne orzechy/granola do posypania (np. granola czekoladowa)
Jednego banana zmiksuj blenderem na gładką masę, a drugiego pokrój w grubsze plasterki. Jogurt podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 2 łyżki nasion chia i 2 łyżeczki miodu gryczanego. Wymieszaj i odstaw. Do drugiej części dodaj pozostałe nasiona chia i miód, a także kakao i zmiksowanego banana. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut, aż masy zgęstnieją.
Po tym czasie do dwu szklanek/słoiczków przełóż połowę masy czekoladowej, a na to całą masę jasną. Następnie poukładaj plasterki banana, zostawiając kilka do dekoracji. Wyłóż resztę masy czekoladowej. Wierzch puddingu ozdób plasterkami banana i posyp dowolnymi orzechami/granolą. Pudding najlepiej smakuje schłodzony.
Widoczny na zdjęciu miód to także nasz produkt. Znajdziecie go na półkach Auchan, dla którego jesteśmy dostawcą.
0 komentarzy
leave a comment