BLOG

Konfekcjonowanie miodu – o co tu chodzi?

Miód pochodzi wprost z natury i w składzie zawiera tylko … miód!

Mimo to bywa, że dostajemy pytania od klientów zatroskanych o to co tak naprawdę znajduje się w słoiczku. Bardzo często spotykamy się z pytaniami na temat pochodzenia miodów. Często zastanawiacie się dlaczego na wieczku podane jest kilka krajów pochodzenia. Żeby zrozumieć dlaczego musimy zacząć od samego początku, a mianowicie od wyjaśnienia na czym polega konfekcjonowanie miodu.

Czym jest konfekcjonowanie miodu i na czym polega?

Zanim miód trafi na nasze stoły podlega konfekcjonowaniu.  Konfekcjonowanie miodu to wieloetapowy proces, który zaczyna się w pasiece, gdzie miód jest wirowany i wstępnie oczyszczany z zanieczyszczeń, po czym zamykany w dużych zbiorczych opakowaniach, np. w beczkach. Potem rusza w drogę do naszych magazynów. Kolejne etapy, czyli: dekrystalizacja miodu w dużych pojemnikach, standaryzacja i rozlewanie do mniejszych detalicznych opakowań odbywają się już u nas.

Konfekcjonowanie miodu można przyrównać do procesu kupażowania wina. W zasadzie oba te procesy polegają na tym samym. W obu chodzi o to aby finalnie stworzyć produkt o idealnych i co ważne powtarzalnych cechach.

Standaryzacja

Miód to produkt naturalny, a natura jak to natura swoimi drogami chodzi. Warunki w jakich pszczoły wytwarzają miód nigdy nie są dokładnie takie same.  To sprawia iż różne partie miodu mogą posiadać odmienne cechy. Nawet miody z jednej pasieki nie zawsze będą identyczne. W zależności od tego z jakich roślin pszczoły pozyskały nektar, o jakiej porze roku, a nawet czy było wtedy deszczowo czy sucho miód będzie miał inny smak i zachowywał się inaczej. Jeden skrystalizuje szybciej inne wolniej. Jeden będzie miał w sobie więcej wody drugi mniej etc.  Z drugiej zaś strony konsumenci miodu przyzwyczajają się do określonego smaku i konsystencji miodu. Sklepy z którymi współpracujemy oczekują, że dostarczany przez nas produkt będzie zawsze taki sam. Standaryzacja ma więc doprowadzić do powstania produktu, którego zapach, smak i konsystencja  są za każdym razem identyczne.  Aby osiągnąć taki stan rzeczy mieszamy ze sobą miody z różnych partii, pasiek, a nawet z różnych krajów. Chcemy podkreślić, że profesjonalne konfekcjonowanie, a takie ma miejsce w naszym zakładzie, zawsze prowadzone jest w ściśle kontrolowanych warunkach by zachować wszystkie naturalne właściwości miodu.

Nowe przepisy dotyczące znakowania miodu – co warto wiedzieć?

W 2024 roku wprowadzono nowe zasady znakowania miodu, które mają na celu dostarczenie konsumentom jeszcze dokładniejszych informacji o jego pochodzeniu. Od 18 kwietnia 2024 obowiązuje przepis, który wymaga, aby na etykiecie miodu wyraźnie podać kraj (lub kraje) jego pochodzenia.

Co to oznacza w praktyce? W przypadku mieszanek miodów z różnych państw, producent musi szczegółowo wymienić wszystkie kraje, z których pochodzi miód znajdujący się w słoiczku. Takie ogólne sformułowania jak „mieszanka miodów pochodzących z UE” czy „mieszanka miodów niepochodzących z UE” przeszły już do historii.

Dlaczego to ważne? Bo chcemy, byście mieli pełną świadomość, co trafia na Wasze stoły. Transparentność w oznaczeniach to krok w stronę świadomego wyboru, który daje Wam pewność, że sięgacie po produkt spełniający Wasze oczekiwania. Przepisy te, podobnie jak nasz proces konfekcjonowania miodu, pokazują, jak wiele wysiłku wkładamy w to, by finalny produkt spełniał najwyższe standardy.

Nowe regulacje wprowadzają również okres przejściowy, dzięki któremu miody oznakowane według starych zasad mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów, ale nie dłużej niż do kwietnia 2025 roku. To czas, w którym wszyscy – zarówno producenci, jak i konsumenci – mogą lepiej przygotować się do nadchodzących zmian.

Warto wiedzieć, że podobne regulacje już od dawna obowiązują w innych krajach Unii Europejskiej, takich jak Włochy czy Francja. A teraz także w Polsce możecie cieszyć się miodem z jeszcze większą pewnością co do jego pochodzenia.

 

 

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *