BLOG

Domowy krem orzechowo-kakaowy z miodem spadziowym

Fot. Aleksandra Sadłowska

Krem orzechowo – kakaowy to taka mała słodka przyjemność, na którą chyba każdy czasem się skusi. Taki krem można z łatwością przygotować w domu z ogólnodostępnych składników jak orzechy i kakao. Do słodzenia polecamy miód spadziowy, bo jest delikatny w smaku i bardzo słodki, idealny do słodzenia kremów takich jak ten.

Przepis na krem orzechowo – kakaowy opracowała dla nas Ola Sadłowska ( IG @olasad.food)

 

 

Składniki:

  • 180 g orzechów laskowych (wcześniej uprażonych i obranych ze skórki)
  • 2 – 2,5 pełne łyżki miodu spadziowego
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki mleka lub napoju roślinnego, np. o smaku waniliowym (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli himalajskiej

Wykonanie:

Obrane ze skórek i uprażone orzechy umieść w siekaczu i zmiksuj na bardzo gładką pastę, o konsystencji masła orzechowego. Do szklanki wlej mleko, dodaj miód, kakao i sól, a następnie dokładnie wymieszaj. Przygotowaną mieszaninę dodaj do zmiksowanych orzechów i całość ponownie zmiksuj. Krem gotowy.

Teraz wystarczy przełożyć do słoiczka i lekko schłodzić. Serwować do pieczywa lub naleśników. Smacznego!

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *