Przepis opracowany prze Dianę z bloga Di bloguje jest kolejną propozycją na kurczaka w wersji słodko słonej. Dodatek miodu w marynacie powoduje, że mięso nabiera delikatnego smaku, a skórka pięknie się rumieni. Dzieje się tak ponieważ miód pod wpływem temperatury szybko karmelizuje zmieniając kolor na złoto brązowy. Kurczak w marynacie miodowo – czosnkowej to danie proste w wykonaniu i bardzo efektowne.
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka ( jeśli wolisz możesz wybrać same udka)
- 1 marchewka
- 2 liście laurowe
marynata
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli (płaska)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
Zacznij pracę od przygotowania marynaty. Miód i olej dokładnie połącz z drobno posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Następnie umyj i osusz kurczaka. Jeśli do przygotowania potrawy wybrałaś/łeś ćwiartki możesz je dodatkowo przeciąć na pół, aby kawałki były mniejsze i wygodniejsze w serwowaniu. Przygotowane kawałki mięsa dokładnie pokryj marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc, jeśli przygotowujesz potrawę dzień wcześniej.
Przed pieczeniem, obierz marchewkę i pokrój ją w plasterki. W rękawie do pieczenia umieść mięso wraz z marchewką i liśćmi laurowymi, jeśli wolisz możesz wykorzystać do pieczenia naczynie żaroodporne. Szczelnie zwiąż i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Całość piecz 70-90 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione, jeśli wybrałaś/ łeś naczynie żaroodporne po prostu usuń pokrywę naczynia pod koniec pieczenia.
Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione, jeśli wybrałaś/ łeś naczynie żaroodporne po prostu usuń pokrywę naczynia pod koniec pieczenia.
0 komentarzy
leave a comment