BLOG

Lekka sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami i miodem

sałatka śledziowa z miodem
fot. Aleksandra Sadłowska @olasad.food

Pośród wigilijnych potraw nie może zabraknąć śledzi. Podaje się je na wiele sposobów, zarówno w formie przekąski jak i dania samego w sobie. W naszej kuchni dziś przepis na śledzie w formie sałatki – przystawki. Opracowała go Pani Aleksandra z @olasad.food, która jest również autorką tego apetycznego zdjęcia. Na uwagę zasługuje również, efektowny sposób podania sałatki, który wykorzystuje słoiczki po miodzie. My wprost uwielbiamy takie kreatywne rozwiązania, a ta sałatka śledziowa jest jednym z nich.

 

 

Składniki:

  • 400 g (po odsączeniu) tuszek śledziowych w occie lub 300 g płatów
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju (po odsączeniu)
  • 1 mała cebulka lub szalotka
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 2 łyżki oleju z pomidorów
  • 1 łyżka zalewy octowej ze śledzi
  • sól i pieprz
  • mieszanka sałat z liśćmi buraka

 

Wykonanie:

Śledzie i pomidory pokrój na drobne kawałeczki, a cebule na piórka. Na jednej łyżce oleju podsmaż pokrojoną cebulę.  Powyższe składniki umieść w misce, a następnie dodaj miód, zalewę octową, sól i pieprz. Naczynie przykryj i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, najlepiej jednak aby postało nieco dłużej, nawet przez noc. Bezpośrednio przed podaniem wykładamy naprzemiennie do słoików śledzie i sałatę. Podawaj z pieczywem.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *