Domowy aloes zwyczajny to roślina, która ma wiele zalet i nadaje się do jedzenia(!). Można go na przykład dodać do lemoniady tak jak to zrobiły Kamila i Marysia z bloga Absolutnie Dobre.
Jak piszą autorki:
“Mięsiste liście zawierają mnóstwo cennych substancji takich jak: witaminy – m.in. A, C, E, a także z grupy B (również kwas foliowy) ,mikroelementy – m.in. magnez, cynk, chrom, wapń, żelazo, mangan, potas, miedź, sterole roślinne, kwasy tłuszczowe – np. oleinowy, linolowy, czy kaprylowy, inne związki, takie jak aloina czy aloeemodyna. Warto wiedzieć, że nie wszystkie gatunki aloesu mają właściwości zdrowotne. Posiadają je na pewno te uprawiane w domowych warunkach np. popularny aloes zwyczajny. Sok z miąższu aloesu ma działanie przeciwgrzybicze, oczyszczające, nawilżające, poprawiające odporność organizmu, przeczyszczające, w łagodny sposób także przeciwbólowe. Spożywanie soku pomaga przede wszystkim w łagodzeniu różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Regularne sięganie po napój z tego sukulenta pomaga w detoksykacji organizmu, a także wzmacnianiu układu odpornościowego.”
Jeśli dodać do takiej lemoniady ekologiczny miód lipowy to mamy prawdziwą bombę witaminową, która nawodni nas w czasie letnich upałów, które podobno nadchodzą.
Składniki:
- cytryna
- limonka
- liść aloesu
- litr wody
- łyżka miodu
- listki mięty
Wykonanie:
Liść aloesu umyj i obierz z płaskiej zielonej części. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie, bo zielona część jest gorzka. Kolejno wydrąż łyżeczką miąższ i przełóż do miksera, dodaj sok z połowy cytryny i połowy limonki oraz miód, a następnie miksuj przez chwilę. Przelej do dzbanka zmiksowany aloes z sokami cytrusowymi, po czym zalej miksturę wodą. Na koniec dodaj plastry pozostałych owoców cytryny i limonki i listki mięty. Możesz również dorzucić kilka kostek lodu dla ochłody i lemoniada aloesowa gotowa.
Smacznego!
0 komentarzy
leave a comment