Wakacje to czas kiedy nasze myśli częściej kierują się ku odległym, pobudzającym wyobraźnię krainom, w których czekają niespotykane u nas smaki i zapachy. Dzięki przepisom Adrianny autorki bloga @ Moja Szczypta Orientu przenosimy się dziś do pachnącej przyprawami Algierii.
Delikatny deser ryżowy Mhelbi, sprawdzi się w roli letniego deseru, także w naszej strefie klimatycznej. Zapraszamy na kulinarną wyprawę w stronę orientu.
Składniki
- 500 ml mleka
- 50 g mączki ryżowej
- kilka łyżeczek miodu
- 2–3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
- cynamon do dekoracji
Do garnka wlej mleko i wodę z kwiatu pomarańczy. Dodaj mączkę ryżową oraz miód. Wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Gdy deser zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika. Ciepły nałóż do miseczek i odstaw do ostygnięcia. Udekoruj Mhelbi cynamonem i wstaw do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Adrianna którą możecie śledzić na Instagramie @Moja Szczypta Orientu z kuchnią i kulturą algierską związana jest od wielu lat. Uwielbia ten kraj za piękne krajobrazy i pyszne jedzenie. Odbyła wiele inspirujących podróży do Algierii, a z każdej przywiozła również przepisy na potrawy.
0 komentarzy
leave a comment