Dla wielu osób kawa jest nieodłącznym elementem poranków i popołudniowych przerw w pracy. Jednak w gorące dni picie gorącej kawy może być mało zachęcające. Kiedy robi się ciepło chętnie sięgamy po kawę “na zimno”. Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a liczba różnych sposobów jej przygotowania ciągle rośnie. My uwielbiamy kreatywność w kuchni, dlatego zaskoczymy Was ciekawym sposobem przygotowania mrożonego latte.
Jak zwykle u nas będzie to sposób bardzo prosty, ale efektowny. Zobaczcie sami.
Składniki:
- szklanka świeżo zaparzonej kawy
- miód
- mleko
Wykonanie:
Zaparzoną kawę odstaw do wystudzenia. Dodaj do niej miód i wymieszaj, po czym wlej do foremek na kostki lodu. Wstaw foremki do zamrażarki i pozostaw je tam najlepiej na całą noc.
Do wysokiej szklanki włóż kostki tak przygotowanego lodu, po czym zalej zimnym mlekiem i zamieszaj.
Gotowe!
Wakazówka!
Jeśli chcesz dodać kawie wyrazistości, użyj do posłodzenia napoju miodu
lipowego, który ma charakterystyczny, lekko pikantny smak.
Pamiętaj, by wystudzić kawę zanim ją posłodzisz. Wtedy zachowasz wszystkie
dobroczynne składniki miodu.
0 komentarzy
leave a comment