Nadchodzą święta, a więc i czas kiedy pozwalamy sobie na nieco więcej słodyczy. Na świątecznym stole zazwyczaj królują pierniki pachnące imbirem i goździkami. A może by w tym roku przełamać hegemonię pierników i postawić na coś oryginalnego? Co powiecie na pralinki z miodem, które przygotowały kreatywne dziewczyny z bloga Absolutnie Dobre?
Składniki:
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 5 łyżeczek miodu rzepakowego
- 4 łyżki oleju kokosowego
do dekoracji pralinek:
- ok. 4 łyżki rozdrobnionych pistacji
- ok. 4 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich
- kakao
- papierowe papilotki
Wykonanie:
Przygotowanie pralinek z miodem jest tak absolutnie proste, że nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wszystkie składniki po prostu wrzuć do miseczki i wymieszaj łyżką. Następnie wyrób masę rękoma, tak by stała się zwarta i spoista. Z uzyskanej masy uformuj niewielkie kulki. Gotowe kuleczki pralinek podziel na 3 części, każdą wykończysz w inny sposób. Jedną grupę obtocz w pistacjach, drugą – w orzechach włoskich, a trzecią – w kakao. Wstaw kulki do lodówki, żeby stężały. Po kilku godzinach będą wystarczająco twarde, aby włożyć je w papilotki.
Pralinki z miodem można podawać jako deser, lub zrobić z nich mały, słodki podarunek.
0 komentarzy
leave a comment