BLOG

Sałatka azjatycka z miodem wielokwiatowym

fot. Absolutniedobre.pl

Sałatka z kapusty pekińskiej to podstawowy dodatek kuchni azjatyckiej. Jej wersję znajdziecie zarówno w kuchni wietnamskiej, chińskiej jak i tajskiej. Wersję, którą wam dziś prezentujmy z łatwością przygotujesz z dostępnych u nas składników.

Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 1/2 puszki kiełków w zalewie
  • 3 łyżki solonych orzeszków arachidowych

na sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oleju arachidowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego

Wykonanie:

Kapustę pekińską umyj, wykrój głąb i pokrój na podłużne paski. Wsyp do miski. Marchewkę i rzodkiew umyj obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce. Wrzuć do sałatki. Kiełki odsącz na sitku i dodaj do warzyw. Wszystko delikatnie mieszaj dłonią.

Przygotuj sos. Do słoiczka wlej olej, ocet, sos sojowy, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakręć słoik i potrząsaj sosem aż do połączenia składników. Orzeszki arachidowe wsyp do woreczka. Tłuczkiem lub dnem od butelki rozbij je na mniejsze kawałki. Do sałatki wrzuć rozdrobnione orzechy, polej sosem i mieszaj. Podaj od razu jako dodatek do sushi, ryżu lub sajgonek.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *