Sałatka z kapusty pekińskiej to podstawowy dodatek kuchni azjatyckiej. Jej wersję znajdziecie zarówno w kuchni wietnamskiej, chińskiej jak i tajskiej. Wersję, którą wam dziś prezentujmy z łatwością przygotujesz z dostępnych u nas składników.
Składniki:
- 1 średnia kapusta pekińska
- 1 średnia marchewka
- 1/2 białej rzodkwi
- 1/2 puszki kiełków w zalewie
- 3 łyżki solonych orzeszków arachidowych
na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oleju arachidowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
Wykonanie:
Kapustę pekińską umyj, wykrój głąb i pokrój na podłużne paski. Wsyp do miski. Marchewkę i rzodkiew umyj obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce. Wrzuć do sałatki. Kiełki odsącz na sitku i dodaj do warzyw. Wszystko delikatnie mieszaj dłonią.
Przygotuj sos. Do słoiczka wlej olej, ocet, sos sojowy, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakręć słoik i potrząsaj sosem aż do połączenia składników. Orzeszki arachidowe wsyp do woreczka. Tłuczkiem lub dnem od butelki rozbij je na mniejsze kawałki. Do sałatki wrzuć rozdrobnione orzechy, polej sosem i mieszaj. Podaj od razu jako dodatek do sushi, ryżu lub sajgonek.
0 komentarzy
leave a comment