Wiosną nasze podniebienia tęsknią za świeżością i lekkością w kulinarnych doznaniach. Nie ma w tym czasie nic bardziej kuszącego niż pyszna sałatka, pełna soczystych warzyw, delikatnego kurczaka i aromatycznego dressingu. Sałatka wiosenna z kurczakiem to nie tylko danie pełne smaku, ale również odżywcze i dostosowane do potrzeb sezonu. Poszukując kreatywnych sposobów na wykorzystanie sezonowych składników podrzucamy Wam pomysł na sałatkę.
Składniki:
na sałatkę
- 2 filety z kurczaka
- 4 garście mieszanki sałat
- 12 pomidorków koktajlowych
- 8 rzodkiewek
- 1 średnia papryka czerwona
- 2 łyżki prażonego słonecznika lub orzechów włoskich
- ser parmezan do starcia
na marynatę
- łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
na sos
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Kurczaka pokrój na nieduże kawałki i włóż do miski. Przygotuj marynatę mieszając ze sobą wszystkie podane w przepisie składniki, po czym wlej ją do mięsa i odstaw
na kilka minut. W międzyczasie na talerzu rozłóż sałatę, dodaj do niej pokrojoną w kawałki paprykę, pomidorki i rzodkiewkę. Delikatnie wymieszaj. Następnie na rozgrzaną
patelnię wrzuć kurczaka wraz z marynatą. Podsmaż mięso do lekkiego zrumienienia, po czym wyjmij je z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć
nadmiaru tłuszczu. Kiedy kurczak trochę przestygnie, dodaj go do sałatki, po czym posyp danie po wierzchu słonecznikiem oraz serem startym na grubych oczkach.
Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki podane w przepisie. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Serwuj z ryżem lub pieczywem.
0 komentarzy
leave a comment