
Halloumi to cypryjski ser, który w ostatnich latach stał się w Polsce bardzo popularny. Można go dostać w prawie każdym markecie, bo na stałe już zagościł na półkach nieomal wszystkich sieci handlowych. Serek ten powstaje głównie z mleka owczego, ale może zawierać również dodatek mleka krowiego czy koziego. Charakteryzuje go zwarta konsystencja, dzięki której nadaje się doskonale do smażenia czy grillowania. W takiej formie doskonale współgra z różnorakimi sałatkami, jak na przykład taka kolorowa sałatka z serem halloumi z dodatkiem borówek amerykańskich, którą przygotowały dziewczyny z bloga Absolutniedobre.pl.
Składniki:
- 100 g szpinaku baby lub mieszanki sałat
 - 1 garść rukoli
 - 6 -10 sztuk pomidorów cherry
 - 1/2 zielonej papryki
 - 6 rzodkiewek
 - 1 garść borówek amerykańskich
 - 225 g sera halloumi
 
na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
 - 1 łyżka miodu akacjowego
 - 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
 - sok z połówki cytryny
 - 2 szczypty soli
 
Wykonanie:
Szpinak i rukolę rozłóż na talerzu. Pomidory pokrój na pół i dodaj je do sałaty. Paprykę pokrój w kostkę lub paski, w zależności od swoich preferencji. Rzodkiewkę tradycyjnie w plastry. Wszystkie składniki i mieszamy, a na koniec dorzucamy borówki, aby się nie pozgniatały za bardzo. Następnie na patelni grillowej smażymy pokrojony w plastry ser halloumi, z dwóch stron, aż się zarumieni. Ser można również upiec na grillu. Gotowy odkładamy do wystudzenia. Gdy wystygnie kładziemy na sałatkę. W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy nim sałatkę. Gotowe!

2 komentarzy
leave a comment