Autorką Sernika jak plaster miodu jest Agata Wolna, która na swoim profilu Instagram pod nazwą @_delighted publikuje, jak sama pisze – przepisy na potrawy dla jednorożców. Zdjęcia, które robi potrawom są po prostu śliczne i to słowo dobrze oddaje ich charakter. My, a zwłaszcza damska cześć naszego zespołu, wprost nie możemy oderwać od nich oczu. A oto i przepis!
Składniki
na spód korzenny:
- 100g daktyli namoczonych i zblendowanych
- 60g mielonych orzechów (dowolne)
- przyprawy korzenne (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir i szczypta czarnego pieprzu)
- 30g ciemnej czekolady, roztopionej
- 40g oleju kokosowego, roztopionego
na masę serową:
- 800g białego sera “z wiaderka” w temp. pokojowej
- 5 łyżek miodu wielokwiatowego
- 150ml śmietany kremówki w temp. pokojowej
- 2 łyżeczki agaru
- 150 ml wody
dodatkowo:
- 150g mrożonych jagód ugotowanych na puree
- 20g białej czekolady, roztopionej
- kurkuma / żółty barwnik spożywczy
- folia bąbelkowa
- miód do polania
Wykonanie:
Składniki na spód dokładnie wymieszaj i wylep masą dno formy, a następnie odstaw do schłodzenia.
Składniki na masę serową podziel w stosunku 1:2, a następnie z oboma częściami postępu podobnie, do mniejszej dodając puree jagodowe i białą czekoladę.
Wodę zagotuj, a następnie wymieszaj z agarem i gotuj całość jeszcze kilka minut. w kolejności dodaj bardzo powoli śmietankę, cały czas mieszając. Jeśli masa zacznie się ścinać, wystarczy podgrzać ponownie aż do jej rozpuszczenia. teraz dodaj jagody do mniejszej części masy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami ser, tak samo powoli jak śmietankę. Masę bez jagód podziel na 2 części i do jednej z nich dodać kurkumę (lub jeśli nie lubisz jej posmaku, żółty barwnik spożywczy).
Kiedy wszystkie masy są gotowe czas układać je na schłodzonym spodzie. Ukladaj je kolejno:
jagodowa (można przygotować wcześniej w mniejszej formie i zastygniętą ułożyć na spód, dzięki czemu będzie “ukryta” jak u mnie. Następnie biała, a na wierzch żółta.
Na niezastygniętą ostatnią warstwę ułożyć folię bąbelkową przyciętą do kształtu formy i schłodzić. Przed podaniem ściągnąć folię i polać płynnym miodem.
UWAGA! Masa z agarem zastyga bardzo szybko. W razie potrzeby wystarczy ją ponownie podgrzać, rozpuści się i zastygnie jeszcze raz.
1 komentarz
leave a comment