Nasz sposób na rozpoczęcie dnia pełnego energii i witalności… wiadomo, dobre śniadanie. W letnie poranki warto zdecydować się na owoce sezonowe, jogurty z dodatkiem świeżych jagód i truskawek, a także świeże soki owocowe. To świetny wybór na letnie śniadanie, który pozwala cieszyć się smakiem sezonowych produktów, a do tego daje energię na aktywny i pełen wrażeń dzień na zewnątrz. A dziś mamy dla Was przepis na sycący smoothie bowl z mango. To propozycja pełna owoców, a w dodatku słodzona miodem akacjowym.
Składniki:
- 1 mango
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść malin
- 1 tamarillo
- łyżeczka wiórków kokosowych
- łyżka płatków z migdałów
- łyżka ziaren granatu
- miód akacjowy
Wykonanie:
Umyj i osusz owoce. Mango obierz ze skórki, po czym pokrój w plastry usuwając pestkę. Banany obierz ze skórki i jeden z nich pokrój na plastry. Tamarillo również pokrój na cienkie plasterki, po czym do kielicha blendera wrzuć połowę mango, jednego całego banana, mleko kokosowe, sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę. Przelej do miseczek, w których danie będzie podawane. Następnie dodaj do każdej z nich trochę płatków migdałowych i lekko wymieszaj. Na koniec udekoruj każdą miseczkę plastrami pozostałego mango, banana, tamarillo oraz malinami. Posyp wiórkami kokosowymi, granatem, resztą płatków migdałowych i polej miodem.
Miód akacjowy to kolejny zaraz za lipowym miód początku lata. Jest bardzo jasny, to jeden z najjaśniejszych miodów, który czasem bywa nawet niemal bezbarwny. Kolejnym jego wyróżnikiem jest bardzo delikatny smak, który można określić jako czystą słodycz. Ze względu na te cechy jest bardzo lubiany przez dzieci. Miód akacjowy jest idealnym dodatkiem do deserów lub potraw śniadaniowych, w których inne, intensywniejsze w smaku odmiany miodu, mogłyby zdominować kompozycję smakową dania.
0 komentarzy
leave a comment