BLOG

Spring rolls czyli sajgonki w wersji wege

fot. Absolutniedobre.pl

Sajgonki to klasyczne danie kuchni azjatyckiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Tradycyjnie przygotowywane z mięsem i warzywami, z czasem doczekały się licznych wariantów – również tych roślinnych. Wege sajgonki to doskonała propozycja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych alternatyw, a w dodatku idealnie komponuje się z miodowym sosem, który dodaje im słodyczy i wyrazistości. Zobacz jak prosto możesz przygotować wegańskie sajgonki, które z pewnością zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki

  • na rollsy
  • 15 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 20-22 cm
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchewka
  • kilka liści szpinaku
  • kilka liści sałaty radicchio
  • kiełki
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1 ogórek
  • 1 awokado
  • czarny sezam
  • sok z cytryny do skropienia

na sos

  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sok z limonki
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki chilli

 

Wykonanie:

Ogórka i marchewkę obierz i pokrój w słupki, a paprykę w paseczki. Tofu odsącz z płynu, po czym również pokrój w paski. Awokado pokrój na plasterki, a następnie skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Kiedy wszystkie składniki są gotowe, przystępujemy do zawijania rollsów. Do dużej patelni wlej ciepłą wodę, w której będziesz moczyć arkusze papieru ryżowego. Namaczaj papier ryżowy pojedynczo, przez kilka sekund, tuż przed zwijaniem, po czym osusz czystą ściereczką. Na wilgotny arkusz wsyp kilka ziaren czarnego sezamu, 3 liście szpinaku, a na nich kilka słupków: marchewki, ogórka, papryki, kiełków oraz tofu. Zawiń jeden bok naleśnika (tak jak zawija się krokiety) tworząc kieszonkę na nadzienie, potem zwiń drugi koniec. Całość zroluj ciasno w roladkę. Przygotuj w ten sposób pozostałe rollsy, do wyczerpania składników.
Na koniec w misce przygotuj sos z podanych w przepisie składników. Spring rollsy ułóż na desce i udekoruj. Podawaj z sosem do maczania.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *