BLOG

Syrop miodowy na gardło

Syrop miodowy na gardło to pomysł na specyfik, który złagodzi ból gardła i potrzebę kaszlu w czasie przeziębienia. Autorką przepisu i zdjęć jest Edyta z bloga Cook and Life. Syrop miodowy jest łatwy w przygotowaniu, a do tego smaczny.  Głównymi składnikami mikstury są korzeń prawoślazu oraz miód gryczany. Należy wspomnieć o tym, że miód gryczany ma wiele korzystnych dla organizmu właściwości i uważany jest za jeden z najwartościowszych miodów. W swoim składzie zawiera rutynę, która między innymi poprawia przyswajalność witaminy C, a także zapobiega jej rozkładowi. Dzięki temu wpływa wzmacniająco na naczynia krwionośne.

syrop-miodowy
Fot. Cookandlife.pl

Z tego powodu właśnie polecany jest osobom starszym, które mają problemy na przykład z miażdżycą. Miód gryczany wspomaga gojenie ran, a także dzięki zawartości żelaza i magnezu wpływa korzystnie na układ nerwowy i serce. Warto spożywać go regularnie nie tylko ze względu na to, że wspomaga działanie układu odpornościowego, ale też dlatego, że powoduje wzrost poziomu hemoglobiny we krwi. Co ważne, wpływa również korzystnie na pamięć, słuch i wzrok.

 

Korzeń prawoślazu to roślina znana z łagodzenia infekcji górnych dróg oddechowych. W aptece możemy spotkać mnóstwo syropów z jego wykorzystaniem. Korzeń prawoślazu działa osłonowo przy wszelkich stanach zapalnych gardła, ale też pomocniczo przy suchym kaszlu. Śluz zawarty w prawoślazie otula błonę śluzową i tym samym łagodzi podrażnienia. Co ciekawe prawoślaz działa też osłonowo na żołądek, co może pomóc przy problemach ze zgagą i nadkwaśnością żołądka. Wspomaga też trawienie, z tego powodu  może być pomocny przy zaparciach.

składniki syropu miodowego
Fot. Cookandlife.pl

 

Składniki:

(na 300 ml syropu)

  • 300 ml wody
  • 1 łyżka suszonego korzenia prawoślazu
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • cytryna
  • limonka
  • pomarańcz
  • Skórka z połowy pomarańczy
Syrop miodowy na gardło wykonanie
Fot.Cookandlife.pl

Wykonanie:

W kubku lub małym garnuszku zalej 1 łyżkę korzenia prawoślazu przegotowaną wodą, po czym odstaw na 2 godziny. Po tym czasie zagotuj wodę z korzeniem prawoślazu, chwilę pogotuj, a następnie znów zostaw do wystudzenia. Chłodny napar odcedź i wymieszaj z sokiem z cytrusów: cytryny, limonki i pomarańczy. W kolejnym kroku dodaj skórkę z pomarańczy posiekaną na cienkie paseczki, a na koniec dodaj 1 łyżkę miodu gryczanego. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na pół godziny. Syrop miodowy na gardło – domowej roboty gotowy. Pij po 100 ml 2 razy dziennie. Syrop można przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Na zdrowie!

 

 

 

 

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *