BLOG

Zielona babka wielkanocna

Fot. Absolutniedobre.pl

Wielkanoc, nieodłącznie wiąże się z charakterystycznymi potrawami i wypiekami, które stanowią integralną część każdej świątecznej biesiady. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych wypieków wielkanocnych są babki, które nie tylko zachwycają smakiem, ale również niosą ze sobą bogactwo historycznych i kulturowych znaczeń.

Tradycja wypieku babek wielkanocnych sięga wielu wieków wstecz,  choć receptury i formy babek mogą się różnić w zależności od regionu czy tradycji rodzinnej, wspólnym mianownikiem pozostaje ich symboliczne znaczenie oraz rola, jaką odgrywają podczas świątecznych obrzędów. Babka wielkanocna powinna mieć kształt okrągły lub pierścieniowy, co symbolizuje ciągłość życia, cykl odrodzenia i wieczność. Wypiekanie babki wielkanocnej często jest wielopokoleniową tradycją, łączącą rodzinę w czasie świąt – w ten sposób symbolizuje wspólne dziedzictwo, współpracę oraz więzi rodzinne i społeczne. No i nie ma koszyczka ze święconką bez babki. obowiązkowo powinna się ona w nim znaleźć.

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g miodu – ok. 3 spore łyżki
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżki matcha

Do dekoracji 

  • biała czekolada
  • czekoladowe drażetki w kształcie jajka

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuść i odstaw na chwilę, żeby nie było gorące. Kiedy nieco ostygnie dodaj do niego miód i wymieszaj. Do miski włóż wszystkie składniki: przesianą mąkę, drożdże, szczyptę soli, jajka, matcha, lekko podgrzane mleko, masło z miodem i startą skórkę. Wymieszaj, a następnie wyrób ciasto. Ciasto po wyrobieniu będzie za sprawą matcha bardziej lepkie niż tradycyjne drożdżowe. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć, po czym włóż ciasto do natłuszczonej masłem i posypanej mąką formy na babkę. Przykryj ściereczką po czym odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczony wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce. Udekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą
czekoladą i drażetkami w kształcie jajka

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *