Złote mleko to tradycyjny napój indyjski, znany także w innych częściach Azji. Tam, skąd pochodzi uważany jest za bardzo korzystny dla zdrowia, a jego picie zaleca się jako środek zwiększający odporność i zapobiegający chorobom. To prawdziwe bogactwo składników prozdrowotnych, które dobrane są nieprzypadkowo. Jednym z najważniejszych, któremu napój zawdzięcza swój
złocistożółty kolor jest kurkuma. Zawarta w niej kurkumina znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych, antygrzybicznych, a także antyoksydacyjnych. To również bogactwo witamin B6 i C oraz minerałów takich jak żelazo, potas i mangan. Kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach, więc dodatek tego składnika w przepisie jest kluczowy. W złotym mleku znajdziemy też oczywiście miód i całe zawarte w nim bogactwo korzystnych dla zdrowia składników. Białko, jod, magnez, żelazo, witaminy z grupy B i C, do tego
działające antyoksydacyjnie polifenole i flawonoidy. Od kilku lat złote mleko zyskuje na popularności w świecie zachodu, a wiele osób traktuje je nawet jako zamiennik deserów.
Składniki:
- 500 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta chilli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
Wykonanie:
W rondelku rozgrzej mleko. Dodaj do niego przyprawy oraz olej. Dokładnie wymieszaj i odstaw mieszaninę do wystudzenia. Powinna być ciepła, ale nie gorąca! Po wystudzeniu dodaj miód i chilli do smaku. Pij od razu.
1 komentarz
leave a comment