BLOG

Złote Mleko

Fot. Absolutniedobre.pl

Złote mleko to tradycyjny napój indyjski, znany także w innych częściach Azji. Tam, skąd pochodzi uważany jest za bardzo korzystny dla zdrowia, a jego picie zaleca się jako środek zwiększający odporność i zapobiegający chorobom. To prawdziwe bogactwo składników prozdrowotnych, które dobrane są nieprzypadkowo. Jednym z najważniejszych, któremu napój zawdzięcza swój
złocistożółty kolor jest kurkuma. Zawarta w niej kurkumina znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych, antygrzybicznych, a także antyoksydacyjnych. To również bogactwo witamin B6 i C oraz minerałów takich jak żelazo, potas i mangan. Kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach, więc dodatek tego składnika w przepisie jest kluczowy. W złotym mleku znajdziemy też oczywiście miód i całe zawarte w nim bogactwo korzystnych dla zdrowia składników. Białko, jod, magnez, żelazo, witaminy z grupy B i C, do tego
działające antyoksydacyjnie polifenole i flawonoidy. Od kilku lat złote mleko zyskuje na popularności w świecie zachodu, a wiele osób traktuje je nawet jako zamiennik deserów.

 

Składniki:

  • 500 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta chilli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego

 

 

Wykonanie:

W rondelku rozgrzej mleko. Dodaj do niego przyprawy oraz olej. Dokładnie wymieszaj i odstaw mieszaninę do wystudzenia. Powinna być ciepła, ale nie gorąca! Po wystudzeniu dodaj miód i chilli do smaku. Pij od razu.

1 komentarz
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *