Przepis na ciasto marchewkowe opracowała specjalnie dla nas Karolina, która kocha piec i gotować, a do tego jeszcze robi fantastyczne zdjęcia jedzenia. Ten i inne przepisy Karoliny znajdują się na jej blogu Kocie Łakocie.
Przepis jest pomyślany tak, aby był lekki. Nie zawiera cukru. Został on zastąpiony wielokwiatowym miodem Huzar z serii Miody Polskie. Klasyczną mąkę zastępuje mąka graham oraz wiórki kokosowe.
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 4 jajka
- 50 g miodu
- 260 g mąki graham
- 10 g proszku do pieczenia
- 300 g drobno startej marchewki
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 ml oleju rzepakowego/kokosowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 1 serek naturalny
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- orzechy włoskie i wiórki kokosowe do dekoracji
WYKONANIE
Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ubić białka na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując. Dodać miód (musi być płynny), zmiksować. Dodać przesianą mąkę i resztę składników – delikatnie wymieszać widełkami lub łyżką. Masę przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 minut do godziny (do suchego patyczka). Ostudzić. Gdy ciasto wystygnie, przygotować polewę. Wystarczy serek zmiksować z miodem/ksylitolem i wyłożyć na wierzch. Udekorować orzechami włoskimi i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, żeby polewa zastygła i dopiero wtedy podawać. Smacznego :-).
0 komentarzy
zostaw komentarz