Mięso z kurczaka doskonale nadaje się na grilla ponieważ jest miękkie i nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Jeśli wcześniej zamarynujemy je w aromatycznym sosie smaki wnikną w głąb każdego kawałka, co sprawi że ta prosta potrawa stanie się naprawdę atrakcyjna. Przepis na Grillowane kotleciki z kurczaka w miodowo musztardowej marynacie to pomysł z bloga Słodkie Okruszki, z którym mieliśmy już przyjemność kilkakrotnie współpracować. Wykorzystany w nim miód dedykowany dla potraw z grilla to doskonałej jakości miód wielokwiatowy, który będzie pasował do niemal wszystkich rodzajów potraw grillowych, a wygodne opakowanie z korkiem ułatwia precyzyjne dozowanie.
Składniki:
- Duża pierś z kurczaka lub 5 polędwiczek
Na marynatę:
- 2 łyżki musztardy stołowej
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 4 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Przygotowanie:
Mięso umyj i pokrój na plastry dowolnej wielkości odpowiadającej twoim upodobaniom. Następnie przygotuj marynatę mieszając w miseczce wszystkie składniki. Kiedy marynata jest już gotowa natrzyj nią dokładnie wszystkie kawałeczki mięsa i odstaw całość do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej jeśli mięso będzie się macerowało przez całą noc. teraz czas na grillowanie. Można to zrobić zarówno na grillu tradycyjnym opalanym drewnem lub węglem jak i na grillu elektrycznym lub nawet na patelni grillowej. Niezależnie od metody należy pamiętać, że mięso z kurczaka nie lubi zbyt długiej obróbki termicznej, robi się wtedy twarde i suche.
Gotowe kotleciki podawaj z surówką i ulubionymi dodatkami .
Smacznego!
.
0 komentarzy
zostaw komentarz