Słodkie śniadanie, praktykowane w wielu zakątkach świata, u nas często przegrywa z tradycyjnymi kanapkami. W obiegowych opiniach, na słodko równa się – niezdrowo, czy na pewno? Nie koniecznie tak musi być. Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich fanów słodyczy. Jeśli odpowiednio dobierzemy składniki i na przykład zastąpimy cukier miodem, to słodkie śniadanie stanie się bardzo wartościowym posiłkiem. Takie śniadanie zapewni nam zastrzyk energii zaraz na starcie dnia, pomoże efektywnie go rozpocząć, a nasz mózg dostanie sporą dawkę energii, wtedy kiedy najbardziej jej potrzebuje. Pamiętajcie też, że lepiej zjeść słodkie śniadanie niż słodka kolację.
SKŁADNIKI
- 160 g waniliowego proszku budyniowego (4 opakowania)
- 300 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieść w misce. Następnie za pomocą trzepaczki
dokładnie połącz, aż do uzyskania jednolitej masy.
Kiedy ciasto jest gotowe, lekko natłuść i rozgrzej patelnię do naleśników.
Nakładaj ciasto na patelnię po jednej łyżce. Smaż na małym ogniu przez mniej więcej 1,5–2 minuty z każdej strony,
do uzyskania złotego koloru. Podawaj z masłem orzechowym, konfiturami, ulubionymi owocami oraz miodem.
Przepis i zdjęcia opracowany przez @a_sad007
0 komentarzy
zostaw komentarz