BLOG

Pancakes – czyli słodkie śniadanie

Słodkie śniadanie, praktykowane w wielu zakątkach świata, u nas często przegrywa z tradycyjnymi kanapkami.  W obiegowych opiniach,  na słodko równa się – niezdrowo, czy na pewno? Nie koniecznie tak musi być. Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich fanów słodyczy. Jeśli odpowiednio dobierzemy składniki i na przykład zastąpimy cukier miodem, to słodkie śniadanie stanie się bardzo wartościowym posiłkiem. Takie śniadanie zapewni nam zastrzyk energii zaraz na starcie dnia, pomoże efektywnie go rozpocząć, a nasz mózg dostanie sporą dawkę energii, wtedy kiedy najbardziej jej potrzebuje. Pamiętajcie też, że lepiej zjeść słodkie śniadanie niż słodka kolację.

SKŁADNIKI

  • 160 g waniliowego proszku budyniowego (4 opakowania)
  • 300 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki umieść w misce. Następnie za pomocą trzepaczki
dokładnie połącz, aż do uzyskania jednolitej masy.
Kiedy ciasto jest gotowe, lekko natłuść i rozgrzej patelnię do naleśników.
Nakładaj ciasto na patelnię po jednej łyżce. Smaż na małym ogniu przez mniej więcej 1,5–2 minuty z każdej strony,
do uzyskania złotego koloru. Podawaj z masłem orzechowym, konfiturami, ulubionymi owocami oraz miodem.

 

Przepis i zdjęcia opracowany przez @a_sad007

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *