Pieczone warzywa to proste, zdrowe i smaczne danie. Wykonanie nie nastręcza żadnych trudności, poradzi sobie z nim każdy. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie, a więc do listy zalet śmiało dopisać możemy jeszcze szybkie w wykonaniu. Wisienką na trocie w przypadku tego przepisu jest aromatyczny, słodki sos na bazie miodu rzepakowego, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. To on nadaje daniu słodyczy i oryginalności.
W przepisie wykorzystany jest miód rzepakowy, który w smaku jest delikatniejszy od bardziej popularnego miodu wielokwiatowego, a w związku z tym nie dominuje aromatem nad innymi składnikami sosu. Tajemnicą szefa kuchni w przypadku tak prostych przepisów jest harmonia smaku – musza idealnie ze sobą współgrać.
Składniki:
Porcja dla 2 osób
- 3 średnie cykorie
- 1 duży batat
- 5 ziemniaków
- 2 garście mieszanki sałat
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 12 orzechów pekan
Na sos:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu rzepakowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Cykorię umyj i przekrój wzdłuż na pół, a następnie włóż do miski z osoloną wodą na 10 minut żeby pozbyć się goryczki. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki, po czym wrzuć do miski, polej olejem, dodaj zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem o pieczenia po czym wrzuć na nią ziemniaki i wstaw do piekarnika na 20 – 30 minut , aż ziemniaki się zarumienią.
Rozgrzej patelnię grillową. Wlej na nią niewielką ilość oleju i podgrzej, po czym wyciągnij cykorię z wody, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na patelni. Smaż około 10 minut z każdej strony do zarumienienia.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kiedy warzywa są gotowe, na talerzu ułóż mieszankę sałat (po garści na talerz), na wierzch połóż zgrillowaną cykorię, a obok pieczone ziemniaki. Polej obficie sosem miodowym i posyp orzechami pekan.
Gotowe !
0 komentarzy
zostaw komentarz