Miód wielokwiatowy z nutą miodu gryczanego ma zdecydowany, mocny słodko ostry smak. Dodatek miodu gryczanego zwanego czarnym złotem w kuchni wzbogaca smak miodu wielokwiatowego i dodaje mu wyrazistości. Warto nadmienić, że jest jednym z miodów najkorzystniejszych dla odporności. W kuchni współgra doskonale z potrawami wytrawnymi i tymi o mocnym aromacie, jak granat czy ser pleśniowy lazur. Sprawdźcie sami jak dobrze się ze sobą komponują.
Składniki:
- 2 garście mix młodych listków
- 2 garście liści rukoli
- 7 pomidorków koktajlowych
- ½ awokado
- ½ granatu
- 50 g sera lazur
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego z nutą miodu gryczanego
- 1 łyżeczka musztardy ostrej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Wykonanie:
Na dużym talerzu rozłóż mix młodych listków oraz rukolę. Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki, oraz obrane i pokrojone na części awokado. Lekko wymieszaj składniki dłońmi, tak by się ze sobą wymieszały, po czym dodaj owoce granatu i rozkruszony ser Lazur. W kubeczku przygotuj sos. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Polej sosem sałatkę.
Podawaj samą lub z dodatkiem ulubionego pieczywa. Doskonale pasuje jako sałatka na przyjęcia lub dodatek do obiadu
0 komentarzy
zostaw komentarz