BLOG

Sałatka z granatem i nutą miodu gryczanego

sałatka z granatem i nutą miodu gryczanego
Fot. Absolutnie dobre

Miód wielokwiatowy z nutą miodu gryczanego ma zdecydowany, mocny słodko ostry smak. Dodatek miodu gryczanego zwanego czarnym złotem w kuchni wzbogaca smak miodu wielokwiatowego i dodaje mu wyrazistości.  Warto nadmienić, że jest jednym z miodów najkorzystniejszych dla odporności. W kuchni współgra doskonale z potrawami wytrawnymi i tymi o mocnym aromacie, jak granat czy ser pleśniowy lazur.  Sprawdźcie sami jak dobrze się ze sobą komponują.

Składniki:

  • 2 garście mix młodych listków
  • 2 garście liści rukoli
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • ½ awokado
  • ½ granatu
  • 50 g sera lazur

Na sos:

Wykonanie:

Na dużym talerzu rozłóż mix młodych listków oraz rukolę. Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki, oraz obrane i pokrojone na części awokado. Lekko wymieszaj składniki dłońmi, tak by się ze sobą wymieszały, po czym dodaj owoce granatu i rozkruszony ser Lazur. W kubeczku przygotuj sos. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Polej sosem sałatkę.

Podawaj samą lub z dodatkiem ulubionego pieczywa. Doskonale pasuje jako sałatka na przyjęcia lub dodatek do obiadu

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *