BLOG

Sałatka z kaszą pęczak i mikrolistkami

sałatka z kaszą pęczak
fot. Absolutniedobre.pl

Mikroliście to podrośnięte kiełki z pierwszym liściem właściwym warzyw, ziół lub kwiatów. Od kiełków różnią się tym, że rosną w ziemi. W ten sposób można hodować szczaw, buraki, szpinak, sałatę. By je uprawiać nie trzeba mieć ogrodu ani nawet balkonu, z powodzeniem rosną w pojemniku na kuchennym parapecie. Mikrolistki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, ale sprawdzą się też jako dekoracja.

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak lub owsianej
  • 6 łyżek ciecierzycy ze słoika
  • ½ brokuła
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 garście sałaty radicchio
  • 4 garście mikrolistków
  • 2 łyżki słonecznika prażonego

 

 

 

na sos

  • 7 łyżek oliwy
  • 1 łyżka tahini
  • sok z połowy cytryny/limonki
  • 1 łyżka miodu kremowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

 

Wykonanie:

Kaszę gotuj przez około 20-30 min., aż będzie miękka, a następnie odsącz z wody i wystudź. Sałatę rozłóż na talerzach, po czym ułóż na niej kaszę, ciecierzycę. pokrojoną w kawałki paprykę, pomidorki rozkrojone na połówki i brokuł podzielony na różyczki. Na wierzchu ułóż mikrolistki, a całość posyp prażonym słonecznikiem.

W miseczce przygotuj sos łącząc razem podane w przepisie składniki i przeciśnięty czosnek. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatkę polej sosem tuż przed samym podaniem.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *