Twarożek to jeden ze śniadaniowych klasyków, ale twarożek miodowy z dynią według przepisu Cook and Life to propozycja, która na pewno Was zaskoczy. Dynia nadaje serkowi piękny pomarańczowy kolor, a dodatek przypraw i miodu wzbogaca aromat potrawy. Smakuje doskonale zwłaszcza na kromce świeżego chleba z masłem.
Składniki:
- 150 g ekologicznego, chudego twarogu
- 1 łyżka miodu rzepakowego
- Szczypta cynamonu i szczypta mielonego anyżu
- Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 1 czubata łyżka puree z dyni, najlepiej Hokkaido
- Kilka orzechów laskowych lub innych, ulubionych
Wykonanie:
Zaczynij od przygotowania dyni. Najpierw dokładnie ją umyj, a następnie wydrąż środek z pestkami i pokrój na mniejsze kawałki. Nie trzeba obierać dyni przed pieczeniem. Tak przygotowaną dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut (dolne i górne grzanie bez termoobiegu w temperaturze 190 stopni Celsjusza). Po upieczeniu całość zblenduj na puree. Można od razu przygotować w ten sposób całą dynię, a następnie nadmiar zamrozić na później.
Przystępujemy do przygotowania właściwego twarożku. W misce połącz ze sobą 1 dużą łyżkę puree, twaróg oraz sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Wszystko dokładnie rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj łyżkę miodu oraz przyprawy, a więc szczyptę cynamonu oraz zmielony anyż i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj. Twarożek posyp drobno posiekanymi, ulubionymi orzechami. Twarożek miodowy z dynią na śniadanie gotowy. Smacznego!
0 komentarzy
zostaw komentarz