
Jak wygląda i smakuje?
Miód wrzosowy w konsystencji przypomina galaretkę. W kolorze jest jasnobrunatny z jaśniejszym lub ciemniejszym rubinowym odcieniem. Galareta robi się w nim stosunkowo szybko. Po skrystalizowaniu robi się jaśniejszy i przyjmuje barwę pomarańczową lub rzadziej jasno brunatną. Miód ten krystalizuje w sposób drobnoziarnisty.
Przyjemnie pachnie kwiatami wrzosu, ze względu na znaczną zawartość olejków eterycznych. W smaku wyczuwalne są nuty ostre, goryczkowe, co jednak nie oznacza, że nie jest słodki.
Jakie ma zastosowanie?
Zawiera sporo enzymów i wolnych aminokwasów oraz witaminy z grupy B. Dzięki tym ostatnim doskonale wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Ma również właściwości bakteriobójcze, dlatego warto po niego sięgać przy infekcjach
górnych dróg oddechowych. Zawiera żelazo dlatego wskazany jest dla osób z anemią. Będzie doskonałym uzupełnieniem leczenia w chorobach dróg
moczowych i prostaty u mężczyzn po 40 roku życia, przy kamicy nerkowej, biegunkach, stanach zapalnych żołądka i jelit oraz chorobach reumatycznych. Sprawdza się jako lek w chorobach oczu.
W kuchni
Ze względu na swój wyrazisty smak, doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do potraw. Wspaniale pasuje do jogurtu, do marynat do mięs czy do sosów słodko kwaśnych. Potrawy z dodatkiem tego miodu maja niepowtarzalny smak, a jednocześnie zyskują walory zdrowotne. Pasuje do herbaty, kawy i kakao, taki napój polecamy szczególnie w okresie jesienno – zimowym, ma on bowiem silne właściwości rozgrzewające, a jednocześnie zadba o Waszą odporność.
Informacje zawarte w tekście Opracowano na podstawie broszury „Leczenie Miodem” B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia PZP Warszawa 1998r oraz „Miodolecznictwo” M. Czekański, S. Rusin; Wydawnictwo M, Kraków 2016.



1 komentarz
Julka 30 maja 2018
Witam serdecznie w słodkiej krainie miodów. Nie miałam okazji spróbować miodu wrzosowego, a poznając jego właściwości dochodzę do wniosku, że warto wprowadzić go do swojego menu.
zostaw komentarz