Kanapki z miodem to sposób na śniadanie z odrobiną zdrowej słodyczy. Dużo piszemy o tym, że miód spożywany regularnie jest korzystny dla organizmu, bo wspomaga budowanie odporności. Zwłaszcza taki spożywany w postaci nie przetworzonej, na “surowo”, gdyż jak wiadomo po podgrzaniu powyżej 40 stopni Celsjusza traci sporą część swoich cennych właściwości.
Jednym ze sposobów włączenia miodu do swojej codziennej diety są kanapki z miodem. Powiecie, że banał? Niekoniecznie! Te, o których myślimy można przygotować na wiele sposobów, łącząc ze sobą smaki i składniki. Miód doskonale komponuje się z serami, owocami i orzechami, a w każdej z tych grup produktów jest spory wachlarz możliwości.
Podstawą jednak będzie zawsze miód, a każdy kto choć raz jadł kanapkę z nim wie, że trudno go utrzymać na miejscu, jeśli użyjemy miody płynnego. Jest na to sposób, który my bardzo rekomendujemy. To miód kremowany.
Miód Kremowany ma konsystencję delikatnego kremu, który podobnie jak inne smarowidła śniadaniowe utrzymuje się na kanapce zamiast z niej ściekać. To zdecydowana zaleta, dzięki której kanapki z miodem są nie tylko smaczne ale i estetyczne, a ponadto łatwiejsze w konsumpcji.
Warto wiedzieć, że kremowanie to proces intensywnego mieszania miodu podczas krystalizacji. Miód taki ma bardzo drobne kryształy i dzięki temu właśnie doskonale smaruje się na pieczywie, a co najważniejsze kremowanie miodu nie zmienia jego właściwości odżywczych.
Dziś prezentujemy szybkie i smaczne kanapki z miodem, serem pleśniowym i orzechami, a Was zachęcamy do eksperymentowania w poszukiwaniu swojej ulubionej kompozycji.
Składniki:
- chleb razowy
- miód kremowany
- ser pleśniowy camembert
- orzechy włoskie
- ewentualnie odrobina masła do posmarowania chleba
Wykonanie:
Przygotowanie jest banalne. Kromki razowego chlebka posmaruj cienko masłem lub od razu miodem. Pokrój ser w plasterki i ułóż na chlebie. Na wierzch nałóż jeszcze odrobinę miodu, a następnie poukładaj na nim orzechy i gotowe!
0 komentarzy
leave a comment