BLOG

Sernik jak plaster miodu.

sernik jak plaster miodu
Fot. Agata Wolny @_delighted

Autorką Sernika jak plaster miodu jest Agata Wolna, która na swoim profilu Instagram pod nazwą @_delighted publikuje, jak sama pisze – przepisy na potrawy dla jednorożców. Zdjęcia, które robi potrawom są po prostu śliczne i to słowo dobrze oddaje ich charakter. My, a zwłaszcza damska cześć naszego zespołu, wprost nie możemy oderwać od nich oczu. A oto i przepis!

Składniki
na spód korzenny:

  • 100g daktyli namoczonych i zblendowanych
  • 60g mielonych orzechów (dowolne)
  • przyprawy korzenne (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir i szczypta czarnego pieprzu)
  • 30g ciemnej czekolady, roztopionej
  • 40g oleju kokosowego, roztopionego

na masę serową:

  • 800g białego sera “z wiaderka” w temp. pokojowej
  • 5 łyżek miodu wielokwiatowego
  • 150ml śmietany kremówki w temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki agaru
  • 150 ml wody

dodatkowo:

  • 150g mrożonych jagód ugotowanych na puree
  • 20g białej czekolady, roztopionej
  • kurkuma / żółty barwnik spożywczy
  • folia bąbelkowa
  • miód do polania

 

sernik jak plaster miodu
fot. Agata Wolny @_delighted

Wykonanie:

Składniki na spód dokładnie wymieszaj i wylep masą dno formy, a następnie odstaw do schłodzenia.

Składniki na masę serową podziel w stosunku 1:2, a następnie z oboma częściami postępu podobnie, do mniejszej dodając puree jagodowe i białą czekoladę.

Wodę zagotuj, a następnie wymieszaj z agarem i gotuj całość jeszcze kilka minut. w kolejności dodaj bardzo powoli śmietankę, cały czas mieszając. Jeśli masa zacznie się ścinać, wystarczy podgrzać ponownie aż do jej rozpuszczenia. teraz dodaj jagody do mniejszej części masy i dokładnie wymieszaj.  Następnie dodawaj partiami ser, tak samo powoli jak śmietankę. Masę bez jagód podziel na 2 części i do jednej z nich dodać kurkumę (lub jeśli nie lubisz jej posmaku, żółty barwnik spożywczy).

Kiedy wszystkie masy są gotowe czas układać je na schłodzonym spodzie. Ukladaj je kolejno:
jagodowa (można przygotować wcześniej w mniejszej formie i zastygniętą ułożyć na spód, dzięki czemu będzie “ukryta” jak u mnie. Następnie biała, a na wierzch żółta.

Na niezastygniętą ostatnią warstwę ułożyć folię bąbelkową przyciętą do kształtu formy i schłodzić. Przed podaniem ściągnąć folię i polać płynnym miodem.

UWAGA! Masa z agarem zastyga bardzo szybko. W razie potrzeby wystarczy ją ponownie podgrzać, rozpuści się i zastygnie jeszcze raz.

1 komentarz
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *