Przepis na batony serowe opracowała dla nas Ola Sadłowska publikująca swoje przepisy na IG olasad.food. Takie batony będą doskonałą przekąską lub deserem. Słodzone są miodem, a ponieważ ich przygotowanie nie wymaga gotowania, miód zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości.
Składniki:
(na 6 dużych batonów a’la lody na patyku)
- 250 g chudego twarogu
- 200 g serka kanapkowego śmietankowego
- 70 g masła
- 4 łyżki miodu lipowego
- 1 czubata łyżka kakao
- 150 g świeżych malin
- 400 g ulubionej czekolady
- forma silikonowa do lodów
- patyczki do lodów
Wykonanie:
Twaróg, serek i miód zblenduj na gładką masę. Rozpuść masło, dodaj i połącz z resztą masy. Następnie masę podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie połącz. Owoce rozgnieć widelcem. Teraz czas na formowanie batonów. Do foremki silikonowej przekładaj warstwowo masę białą, maliny, a następnie masę kakaową. Do środka wsuń patyczki. Wyrównaj masę i schłodź w zamrażarce do całkowitego stężenia (kilka godzin/cała noc). Kiedy batony są już odpowiednio stężałe przygotuj czekoladę do polania. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i umieść ją w wysokim naczyniu, np. w kielichu od blendera. Zmrożone batony wyjmij z foremki, a następnie trzymając za patyczek i równomiernie zanurz je w czekoladzie. Gotowe odłóż na papier do pieczenia i umieść w lodówce do całkowitego zastygnięcia czekolady. Podawaj na zimno. Smacznego!
0 komentarzy
leave a comment