Lato, wakacje, temperatury sięgają zenitu, a żar leje się z nieba, tymczasem przychodzi chęć na słodkie ciacho. I co teraz? Opcja włączenia piekarnika, który jeszcze podgrzeje i tak już nieznośną temperaturę w kuchni odpada z wiadomych przyczyn. Na szczęście są jeszcze przepisy na ciasta bez pieczenia. Jeden z nich znajdziesz poniżej. Batony z masłem orzechowym i miodem przygotowane na bazie płatków owsianych są bardzo proste w przygotowaniu, a lista składników nie jest długa. W dodatku za każdym razem możesz je przygotować nieco inaczej, zmieniając tylko dodatki.
Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich i błyskawicznych w proporcji 1:1
- 3/4 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
- 1/3 łyżeczki soli
- opcjonalne: ulubione bakalie, np.: rodzynki, orzechy, nasiona chia lub kawałki czekolady
Wykonanie:
Masło orzechowe i miód rozpuść w rondelku na małym ogniu, tak aby się połączyły, ale nie za bardzo nagrzały. Dodaj płatki owsiane i sól, po czym ponownie zamieszaj, aż do połączenia składników. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy dociskając tak, aby powstała równa warstwa o grubości około 1,5 cm. Wstaw owsiany
blat do lodówki, by stwardniał. Najlepiej zostaw go w chłodzie na całą noc.
Przed podaniem pokrój blat w paski kwadraty.
0 komentarzy
leave a comment