Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Jest odmianą kapusty popularną i chętnie spożywaną w wielu krajach, szczególnie w Skandynawii. W Polsce przez jakiś czas był zapomniany i traktowany jako roślina ozdobna obecnie wraca do łask. I bardzo dobrze, bo jarmuż zawiera mnóstwo błonnika, białka oraz całą skarbnicę witamin, w tym rzadko występującą w warzywach witaminę K. Ma również sporo soli mineralnych, przede wszystkim wapnia, potasu oraz sulforafanu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Oprócz tego jarmuż zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, które również pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki.
Składniki
- 2 jabłka
- 240 g malin
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałów
Wykonanie:
Umyj i przygotuj owoce. Do blendera wrzuć pokrojone awokado, półtorej banana, połówkę jabłka, kiwi i garść jarmużu.
Zalej wszystko maślanką i miksuj, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do miseczek, a wierzch dekoruj
odrobiną liści jarmużu i kawałkami owoców. Na koniec posypujemy nasionami chia.
0 komentarzy
leave a comment