Latem sałatki w roli obiadu to doskonale rozwiązanie. To najprostszy sposób, by przy okazji sycącego posiłku dostarczyć sobie odżywczych witamin oraz mikro i makroelementów. A na dodatek są bardzo szybkie w przygotowaniu. Zrobienie takiej sałatki z kozim serem i boczkiem nie zajmie więcej niż 25 minut.
Składniki
na sałatkę
- 4 garście rukoli
- 1 dojrzała gruszka
- 6-7 plastrów surowego
- wędzonego boczku
- twardy kozi ser sałatkowy
- 2 łyżki prażonych
- orzechów włoskich
- łyżka pestek granatu
na sos
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Rukolę wypłucz, osusz i wrzuć na talerz. Gruszkę umyj, a następnie wydrąż gniazda nasienne, po czym pokrój ją na plastry lub jeśli wolisz, w kawałki. Rozdrobnioną gruszkę wymieszaj delikatnie z rukolą. Następnie na patelni podsmaż boczek tak, aby zrumienił się z obu stron, po czym dodaj go do sałatki. Na wierzch wysyp pokrojony kozi ser oraz rozdrobnione orzechy.
Przygotuj sos. W tym celu zmieszaj ze sobą wszystkie składniki podane w przepisie do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.
0 komentarzy
leave a comment