Mikroliście to podrośnięte kiełki z pierwszym liściem właściwym warzyw, ziół lub kwiatów. Od kiełków różnią się tym, że rosną w ziemi. W ten sposób można hodować szczaw, buraki, szpinak, sałatę. By je uprawiać nie trzeba mieć ogrodu ani nawet balkonu, z powodzeniem rosną w pojemniku na kuchennym parapecie. Mikrolistki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, ale sprawdzą się też jako dekoracja.
Składniki:
- 100 g kaszy pęczak lub owsianej
- 6 łyżek ciecierzycy ze słoika
- ½ brokuła
- 1 papryka czerwona lub żółta
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 garście sałaty radicchio
- 4 garście mikrolistków
- 2 łyżki słonecznika prażonego
na sos
- 7 łyżek oliwy
- 1 łyżka tahini
- sok z połowy cytryny/limonki
- 1 łyżka miodu kremowanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie:
Kaszę gotuj przez około 20-30 min., aż będzie miękka, a następnie odsącz z wody i wystudź. Sałatę rozłóż na talerzach, po czym ułóż na niej kaszę, ciecierzycę. pokrojoną w kawałki paprykę, pomidorki rozkrojone na połówki i brokuł podzielony na różyczki. Na wierzchu ułóż mikrolistki, a całość posyp prażonym słonecznikiem.
W miseczce przygotuj sos łącząc razem podane w przepisie składniki i przeciśnięty czosnek. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatkę polej sosem tuż przed samym podaniem.
0 komentarzy
leave a comment