Kurczak w miodowej marynacie to danie wręcz genialne w swej prostocie, a przy okazji na tyle wyszukane, że zachwyci nawet bardzo wymagające podniebienia. Kompromis między jakością i deficytem czasu. Efekt będzie nietuzinkowy, a nakład pracy stosunkowo nieduży. Przepis pochodzi z bloga Kruche Babeczki.
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- sól
- pieprz
sos
- 2 łyżki miodu – autorka przepisu użyła miodu wielokwiatowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3-4 łyżki ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- bazylia (świeża)
- kolendra (świeża)
Wykonanie:
Ćwiartki kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Przygotuj marynatę wykorzystując do tego podane wyżej składniki, możesz ją zrobić w miseczce, ale żeby było szybciej możesz ją zdobić od razu w naczyniu, w którym mięso będzie pieczone. Wszystkie przyprawy miód i posiekaną bazylię i kolendrę zmieszaj razem tak długo, aż uzyskasz w miarę jednolitą konsystencję. Kurczaka ułóż w przygotowanym naczyniu, w którym będzie pieczony. Uprzednio przygotowanym sosem natrzyj dokładnie ćwiartki , kurczaka tak by sos pokrył mięso z każdej strony. Przykryj naczynie i pozostaw danie w lodówce na około 30 minut, aby wszystko się zmacerowało. Następnie piecz około 30 -40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kurczaka można podać z ziemniakami lub ryżem oraz sałatką.
0 komentarzy
leave a comment