BLOG

PIECZONA OWSIANKA Z OWOCAMI I MASŁEM ORZECHOWYM

Fot. Absolutniedobre.pl

Pieczona owsianka to doskonała alternatywa dla tradycyjnej gotowanej wersji tego dania. Syci na długo, stanowi bogactwo wartości odżywczych, takich jak błonnik, białko i witaminy. Przygotowanie jej jest proste i nie wymaga wiele czasu, co czyni ją idealnym rozwiązaniem dla osób, które rano cenią sobie wygodę. Pieczona owsianka to danie, które można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce, orzechy czy przyprawy, dzięki czemu każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję. Polecamy do niej miód kremowany, który doskonale sprawdza się jako produkt śniadaniowy. To doskonała alternatywa dla popularnych słodkich kremów śniadaniowych, w dodatku znacznie zdrowsza. Powstaje dzięki wykorzystaniu naturalnego procesu krystalizacji miodu. Kremowanie polega na szybkim mieszaniu miodu w trakcie krystalizacji, dzięki temu powstające kryształki są małe, a miód zyskuje aksamitną konsystencję.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki miodu
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 jabłko
  • garść płatków migdałowych
  • oraz miód kremowany na wierzch

Zacznij od nagrzania piekarnika do 190°C. Jabłka i gruszki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Utarte owoce wrzuć do miski, dodaj do nich masło orzechowe, miód, jajka,
cynamon oraz sok z cytryny, następnie dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanej masy wsyp płatki owsiane, wlej mleko, dodaj masło i płatki migdałów, po czym wymieszaj do uzyskania
jednolitej gęstej konsystencji. Foremkę (keksówkę lub małą tortownicę) wyłóż papierem do pieczenia, po czym przelej do niej masę, wyrównaj i posyp wierzch płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 min., aż owsianka nabierze złotego koloru. Serwuj na ciepło lub na zimno polane miodem.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *