BLOG

Gofry z miodem i śliwkami

gofry z miodem spadziowymGofry to potrawa o wielu wariantach, znana chyba na całym świecie. Mimo iż są smaczne to niestety nie mają najzdrowszej reputacji, a szkoda. Dlatego dziś je odczarowujemy, odchudzamy i wraz z blogiem Kuchenny Świat zapraszamy za gofry z miodem i śliwkami.

Składniki na ciasto :

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka płynnego miodu spadzioweg
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
  • olej do gofrownicy

Na karmelizowane śliwki :

  • 30 dag śliwek węgierek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka płynnego miodu spadziowego od Huzar

Ponadto wiórki kokosowe i listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko, olej, płynny miód i jajka. Wymieszaj wszystko razem, a następnie  wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj na gładka masę. Śliwki umyj i osusz. Podziel na połówki i usuń pestki. Na patelni rozgrzej masło i miód, dodaj śliwki i przesmaż przez około 10 minut, tak by miód się skarmelizował na nich.

Gofrownice rozgrzej i posmaruj olejem. Za pomocą łyżki wlewaj ciasto do gofrownicy ciasta i piecz na rumiany kolor. Upieczone przełóż na metalową kratkę i pozostaw do wystudzenia. Na każdego gofra połóż porcję śliwek, a następnie udekoruj wiórkami kokosowymi i listkami mięty.

Takie gofry z miodem i śliwkami to pomysł, który polecamy zarówno na słodkie śniadanie jak i na deser czy przekąskę. Aby były bardziej fit w przepisie nie znajdziecie ani grama cukru, a tradycyjna bita śmietana została zastąpiona karmelizowanymi w miodzie śliwkami. Są naprawdę wyśmienite.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *