Pieczone gruszki sprawdzą się zarówno jako przekąska lub deser. Polecamy je zwłaszcza w sezonie jesienno – zimowym. Dzisiejsza propozycja pochodząca z bloga Absolutnie dobre, która łączy w sobie słodycz gruszki i miodu z wytrawnym smakiem orzechów i sera, doskonale sprawdzi się zarówno na codzień jak i podczas spotkania towarzyskiego.
Składniki:
- 3 średnie, dojrzałe gruszki
- 50 g sera pleśniowego Lazur lub gorgonzola
- 2 garście orzechów włoskich łuskanych
- 6 łyżeczek miodu wielokwiatowego
Wykonanie:
Gruszki umyj i pokrój na połówki. Z każdej połówki wydrąż łyżeczką gniazda nasienne i trochę miąższu, tak by powstał dołek. Tak przygotowane połówki ułóż na blaszce skórka do dołu. Teraz kolej na ser pleśniowy. Pokrusz go na drobno lub pokrój na drobne kawałeczki. Podobnie orzechy – rozdrobnij na małe fragmenty. Kiedy wszystko jest gotowe orzechy i ser ułóż na gruszkach, a na koniec polej miodem. Blaszkę z gruszkami włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 20 minut.
Podaj od razu po upieczeniu.
0 komentarzy
leave a comment