BLOG

Miód Zimą

Miód zimą staje się nieodzownym dodatkiem napojów i potraw, co nie jest dziwne, bo przecież wzmacniające i odżywcze właściwości miodu znane są doskonale, tak w ludowej medycynie jak i wiedzy powszechnej.  Jest cenny w profilaktyce przeziębienia i grypy, rozgrzewa i wzmacnia, a w dodatku doskonale komponuje się z zimowymi przepisami.

Poniżej przedstawiamy kilka zimowych przepisów na napoje i potrawy, które polecamy w tym sezonie.

Miód jest doskonałym dodatkiem do rozgrzewających napojów. Herbata z miodem smakuje wyśmienicie, nie wspominając już o grzańcach. Nasz przegląd zimowych przepisów zaczynamy więc od napojów z miodem.

Aromatyczna herbata z Imbirem i miodem.

Składniki

  • herbata czarna liściasta
  • korzeń imbiru
  • kora cynamonu
  • kilka gwiazdek anyżu
  • miód wielokwiatowy
  • cytryna

Herbatę, korzeń imbiru, korzeń cynamonu i anyż umieść w dzbanku i zalej wrzątkiem. Proporcje dobierz zgodnie z własnymi upodobaniami.  Jeśli gustujesz w mocniejszych smakach dodaj więcej herbaty i przypraw.

Miód i cytrynę dodaj dopiero kiery napar osiągnie nieco chłodniejszą temperaturę. Pamiętaj, że miód traci swoje właściwości odżywcze w temperaturze 40 st. C.

 

Zimą chętnie sięgamy również po wszelkiego rodzaju grzańce. Najpopularniejsze są te na bazie wina, czy piwa, ale my proponujemy coś odrobinę innego, herbatę z miodem pitnym. Ta propozycja pojawiła się na Instagramie zaprzyjaźnionego z nami bloga Absolutnie Dobre i musimy przyznać, że wydała nam się tyleż ciekawa co zaskakująca.

Ta propozycja kierowana jest tylko do osób pełnoletnich, ze względu na zawartość alkoholu.

Herbata z miodem pitnym

Składniki

  • herbata czarna liściasta
  • kora cynamonu
  • kilka gwiazdek anyżu
  • goździki
  • miód pitny Beescato
  • pomarańcza

Podobnie jak w przypadku poprzedniej propozycji najpierw parzymy herbatę z przyprawami w proporcjach odpowiadających naszym indywidualnym gustom. Miód pitny i plasterki pomarańczy dodajemy dopiero kiedy napar nieco się przestudzi.

 

Miód zimą doskonale skomponuje się również z wieloma potrawami. Kiedy na zewnątrz mroźno, chętniej spożywamy potrawy nieco bardziej kaloryczne, takie które pomogą nam utrzymać ciepło przez cały dzień. Nasza propozycja na smaczny, rozgrzewający zimowy obiad to pieczony schab z nutą słodyczy i szalotką.

 

Schab pieczony z rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze.

Przepis pochodzi z bloga Absolutnie Dobre

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu
  • 300 g cebulek szalotek
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie potrawy zacznij od nagrzania piekarnika do 180°C oraz przygotowania mięsa. Schab lekko posól i posyp pieprzem z każdej ze stron. Na patelni rozgrzej część oleju z częścią masła i obsmaż w nim mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia, zalej częścią bulionu przykryj pokrywką, aby mięso nie straciło wilgotności i wstaw do piekarnika na 2 godziny. W czasie gdy mięso się piecze, obierz szalotki i wrzuć je do wrzącej wody. Gotuj 5 minut, a następnie odcedź. Rodzynki wsyp do miski i zalej gorącą wodą, aby nieco zmiękły. Kolejno na patelni rozgrzej resztę oleju i masła, dodaj cebulki i smaż je aż się zeszklą. Odcedź rodzynki i dodaj do  cebulek,  dorzuć jeszcze orzechy i smaż całość około 6 min.

Około 15 minut przed końcem pieczenia, dodaj do mięsa resztę składników z patelni. Wierzch schabu posmaruj obficie miodem gryczanym. Potrawę wkładamy ponownie do piekarnika już bez przykrywki, aby mięso się zrumieniło.

Możesz przedłużyć pieczenie o kilka minut, tak aby skórka bardziej się przyrumieniła.

 

 

Zimą warto zadbać również o ciepłe śniadania, zwłaszcza jeśli musicie wstać wcześnie, kiedy na zewnątrz jeszcze ciemno. Ciepłe słodkie śniadanie, jak na przykład placuszki bananowe z miodem i wiórkami czekolady wprowadzi w dobry nastój i pomoże dobrze zacząć dzień.

Przepis na te placuszki pochodzi z Instagrama @olasad.food

Placki bananowe z miodem

Składniki

  • 1 duży miękki, dojrzały banan
  • 40 g waniliowego budyniu w proszku
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • Miód do polania placków.

Wykonanie jest bajecznie proste. Banana rozgnieć bardzo dokładnie widelcem, dodaj jajko, proszek do pieczenia budyń i oliwę. Składniki dokładnie wymieszaj. Rozgrzej suchą patelnię do naleśników, a następnie wyłóż na nią ciasto nakładając je po jednej łyżce na patelnię.  Usmaż z obu stron na złoty kolor i gotowe.

Miód zimą to nie tylko kuchnia, bo przyda się również naszej skórze. Pisaliśmy już na naszym blogu, o tym jak wykorzystać miód do wykonania domowych kosmetyków. Jeśli temat Was interesuje zapraszamy do przejrzenia naszych starszych postów. W tym zestawieniu polecamy peeling z miodu, brązowego cukru i olejów, który znakomicie wspomoże skórę w sezonie zimowym.

 

Peeling z miodu, brązowego cukru, olejów i pomarańczy

przepis z bloga Żyj Pięknie

Składniki i narzędzia:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • kilka kropli oleju arganowego
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego 
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • miseczka
  • łyżka
  • tarka o drobnych oczkach

Do miseczki wsyp brązowy cukier. Dodaj olej kokosowy i kilka kropli ulubionego olejku. Może to być olejek arganowy, bo nie ma zapachu i nie będzie walczył o uwagę z innymi aromatycznymi składnikami. Nie musi być rozpuszczony, bo podczas masażu rąk peelingiem pod wpływem ciepła się rozpuści. Następnie połącz miksturę z 1 łyżeczką miodu, a całość wymieszaj do połączenia składników.

To już koniec naszego zimowego zestawienia. My oczywiście zachęcamy, aby po miód sięgać przez cały rok, nie tylko zimą, chociaż ta pora roku sprzyja mu najbardziej.

 

 

 

 

 

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *