Brukselka z patelni to sposób na przystawkę do dania głównego, albo nawet na danie samo w sobie. Jeśli przyrządzisz do niego sos to stanie się doskonałą szybką przekąską.
Składniki:
- 50 dkg brukselki
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- czosnek granulowany
- sól
na sos:
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
W garnku zagotuj wodę. Brukselkę umyj, odetnij twarde końce głąbów u podstawy, zdejmij kilka wierzchnich, brzydkich liści, a następnie wrzuć do wrzącej wody. Gotuj chwilę, aż brukselka zmięknie, następnie odcedź na durszlaku.
Zaczekaj, aż brukselka wystygnie po czym przekrój każdą główkę na pół. Kolejno wrzuć przygotowane w ten sposób brukselki do miski, dodajemy olej, miód, czosnek granulowany i wymieszaj, najlepiej dłonią tak by przyprawy pokryły wszystkie kawałki warzywa, na koniec posól do smaku. Teraz przygotuj sos. Jogurt, miód i sok z cytryny wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość jeszcze raz wmieszaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć brukselkę i smaż, aż się zarumieni z każdej strony. Podawaj od razu z dodatkiem sosu czosnkowego.
0 komentarzy
leave a comment