Budyń to popularny mleczny deser tradycyjnie zagęszczany skrobią ziemniaczaną. My proponujemy dziś budyń w wersji alternatywnej. Do jego przygotowania posłuży kasza jaglana, uznawana za jedną z najstarszych kasz, pozyskiwania z prosa, która charakteryzuje się cennymi właściwościami zdrowotnymi. Proso to jedyne zboże, które zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze od białek po minerały i witaminy. Jeśli dodać do budyniu miód i owoce, mamy świetny zdrowy deser, który w dodatku znakomicie smakuje.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 – 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- ½ łyżeczki soli
- 2 pomarańcze
- orzechy
Wykonanie:
Kaszę wypłucz ciepłą wodą na sitku, aby pozbyć się goryczki, po czym zalej ją w rondelku mlekiem dodaj soli i gotuj, aż zmięknie, a większość mleka się wchłonie. W kolejnym kroku dodaj olej kokosowy i gotuj aż się rozpuści. Ugotowaną kaszę zmiksuj blenderem do momentu aż masa będzie miała gładką fakturę. Gotowy budyń nałóż do miseczek, po czym na wierzchu ułóż obrane ze skórki i pokrojone pomarańcze, posyp orzechami i polej miodem. Budyń jaglany gotowy.
Smacznego!
0 komentarzy
leave a comment