BLOG

Ciasto drożdżowe z miodem pod serową pierzynką

ciasto drożdżowe z miodem
fot. Cooking Monster

Ciasto drożdżowe to absolutny kulinarny klasyk. Najlepiej smakuje jeszcze jest jeszcze świeże, a w kuchni wciąż unosi się subtelny zapach przywodzący na myśl dzieciństwo. Tradycyjnie przepis zawiera cukier, jednak bardzo łatwo daje się on zastąpić miodem. Taką wersję  drożdżowego proponuje  Cooking Monster. Bez dodatku masła, bez cukru, bez kruszonki, ale za to z delikatną serowo-miodową pierzynką, w której zatopione są śliwki podsypane cynamonem.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g dobrej jakości mąki tortowej
  • 2 opakowania suchych drożdży (2x7g)
  • 150 ml mleka
  • 75 g miodu wielokwiatowego
  • 80 g oleju, najlepiej słonecznikowego
  • 3 duże jajka, najlepiej wiejskie
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej także suche drożdże oraz sól. Całość wymieszaj. Do miski wbij jajka. W małym garnuszku podgrzej mleko z miodem oraz ekstraktem z wanilii, na tyle, by było ciepłe, ale nie wrzące! Wysoka temperatura zabija drożdże!

Mokre składniki wlej do mąki z jajkami i zacznij zagniatanie. Dopiero podczas końcowej fazy wyrabiania ciasta powoli dodaj olej. Całość wyrabiaj przez ok. 10 minut, by ciasto było jędrne i odchodziło od ręki. Jeśli jest zbyt ciągnące – dodaj mąki. Jeśli zbyt suche – wody lub mleka. Ciasto musi odstać w cieple pod lnianą ściereczką ok. 1-1,5h, by podwoić swoją objętość. 

Gdy ciasto wyrasta możemy rozpocząć przygotowania dodatków.

Dodatki:

  • ok. 500 g sera twarogowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 3-4 łyżki miodu rzepakowego lub wielokwiatowego
  • 600 g śliwek np. czerwonych lub węgierek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Twaróg wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz miodem. Śliwki umyj, usuń z nich pestki i pokrój na ćwiartki. Możesz zasypać je wcześniej cynamonem lub posypać dopiero po wierzch. Gdy ciasto wyrośnie wyjmij je na stolnicę, wyrabiaj jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkuj do wielkości blaszki o wymiarach 26×36 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasto, które trzeba jeszcze ponakłuwać  widelcem. Na ciasto wyłóż twaróg i rozprowadź dokładnie po całości. Następnie śliwki poukładaj na wierzchu, a całość posyp cynamonem. Można podlać także wszystko jeszcze odrobiną miodu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Piecz w temperaturze – 180ºC – góra + dół przez 30 minut – monitorując stopień przypieczenia owoców i pierzynki serowej.

Cisato drożdżowe
fot. Cooking Monster

Po wyjęciu z piekarnika pozwólcie ciastu nieco wystygnąć. Chociaż może to być nie lada wyzwanie.

Zapach, który unosi się podczas pieczenia jest obłędny – miód, ser, śliwki i cynamon tworzą tak niesamowite zestawienie, że ciężko nie odkroić kawałka jeszcze ciepłego ciasta i nie zjeść ze szklanką mleka. Ta drożdżówka jest cudownie pulchna i ma piękny słoneczny kolor, a w jej smaku da się wyczuć dodatek miodu.” – pisze autorka przepisu, a my nie możemy zaprzeczyć.

ciasto drożdżowe
fot. Cooking Monster

By ciasto dłużej zachowało świeżość przechowuj je owinięte ściereczką w szczelnie zamkniętym pojemniku.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *