Miód pitny zazwyczaj kojarzy się z napojem dość tradycyjnym, dziś chcemy Wam udowodnić, że może być również doskonałym składnikiem orzeźwiającego drinka. Miód pitny jest napojem, który można nazwać miodowym winem.
Powstaje podobnie jak wino w procesie fermentacji alkoholowej, ale zamiast owocowego moszczu fermentacji podlega miodowa brzeczka – czyli miód rozcieńczony z wodą w odpowiedniej proporcji.
Wśród naszych produktów mamy również miody pitne, a jeden z nich – Czwórniak Beescato docenili jurorzy Mead Madness Cup – największego konkursu miodów pitnych w Europie. W tegorocznej edycji konkursu nasz czwórniak Beescato został dostrzeżony przez jurorów. Zdobyliśmy zaszczytne pierwsze miejsce i złoty medal w kategorii M2F, w której konkurowały ze sobą wytrawne miody pitne o owocowych nutach smakowych.
Zapraszamy na drinka!
Składniki:
1 cytryna
2 łyżki soku z cytryny
140 ml miodu pitnego
2 gałązki świeżego rozmarynu
200 ml wody lub wg. uznania
lód
Wykonanie:
Cytrynę umyj i pokrój na ćwiartki wraz ze skórką. Przygotuj 2 niskie szklanki do drinków. Do każdej z nich wlej 70 ml miodu pitnego, dodaj 1 łyżkę soku z cytryny i ćwiartkę cytryny wraz ze skórką. Dorzuć 2 kostki lodu i uzupełnij szklankę wodą ( około 100 ml na szklankę) i wymieszaj. Do każdej szklanki dorzuć gałązkę rozmarynu i delikatnie rozgnieć ją łyżką. Zamieszaj i od razu serwuj.
0 komentarzy
leave a comment