Domowe sezamki to jedna z najprostszych słodkich przekąsek. Można ją wykonać dosłownie z 2 składników. Te sklepowe zawierają w sobie sporo cukru, ale można samemu przygotować ich zdrowszą wersję zastępując cukier miodem.
Przepis na domowe sezamki przygotowała Czarna Wisienka
Składniki:
- 100 g białego sezamu
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
Wytnij 2 kawałki papieru do pieczenia. Podpraż sezam na patelni na złoty kolor, uważaj aby go nie spalić. Lekko go przestudź, a następnie wymieszaj z 2 płaskimi łyżkami miodu. Całość przełóż na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj. Włóż do lodówki na kilka godzin. Stężałe sezamki pokrój nożem. Domowe sezamki gotowe!
Wskazówki i informacje od autorki
Brak cukru w sezamkach powoduje, że nie wyjdą chrupiące. Z samego sezamu i miodu wyjdą bardziej miękkie sezamki, ale jeżeli masz ochotę na chrupiące to pod koniec prażenia sezamu dodaj cukier i delikatnie go skarmelizuj, następnie dodaj 1 łyżkę mniej miodu niż w przepisie.
Możesz użyć miksu sezamów – białego i czarnego.
Jeżeli przesadzisz z ilością miodu i sezamki będą zbyt giętkie włóż je do zamrażarki, ale o nich nie zapomnij!
W sezonie zimowo-jesienno-chorobowym podkręć ich smak szczyptą cynamonu, chilli i kurkumy! Będzie jeszcze zdrowiej.
0 komentarzy
leave a comment