BLOGBLOG

Energetyczne przekąski dla sportowców – wypróbowane podczas biegu Przehyba Trail

ciastka-na-miodzie

W ostatni weekend czerwca zaangażowaliśmy się we współorganizację biegu górskiego Przehyba Trail. Trasy tego biegu, a jest ich aż trzy na różnych dystansach, wiodą malowniczymi szlakami Beskidu Sądeckiego i wszystkie krzyżują się na szczycie Przehyby. Właśnie tam znalazła się ekipa Huzara. Nasze zadanie polegało na zorganizowaniu punktu odżywczego, gdzie na biegaczy czekały przygotowane przez nas energetyczne przekąski na bazie miodu i zimna Izo-lemoniada.  

Wszystkie serwowane przez nas przekąski bardzo wszystkim smakowały. Usłyszeliśmy wiele ciepłych słów od zaskoczonych biegaczy i musimy przyznać, że bardzo to było miłe. Cieszymy, że udało nam się tak dobrze zadbać o zawodników. Ponieważ energetyczne przekąski były tak dobre, mieliśmy sporo zapytań o przepisy na ciasteczka oraz lemoniadę. Niniejszym postem odpowiadamy na te prośby.

Ponieważ Izotonikom poświęciliśmy już cały osobny wpis, który znajdziecie TUTAJ, dziś zajmiemy się przepisami na ciastka.

Domowe batony muesli

domowe batony muesli

Składniki:

  • Suszona żurawina 50 g
  • Suszone śliwki 50 g
  • Płatki orkiszowe 50 g
  • Płatki owsiane 50 g
  • Pestki z dyni 50 g
  • Pestki słonecznika 30 g
  • Orzechy laskowe 50 g
  • Masło 30 g
  • Miód akacjowy 150 g
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Masło roztop, a następnie dodaj do niego miód.  Suche składniki (poza wiórkami kokosowymi) zmieszaj w misce, a następnie wlej do niej roztopione masło z miodem. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i posyp wiórkami kokosowymi. na tak przygotowaną formę do pieczenia wyłóż masę i dobrze dociśnij. Na koniec górę posyp wiórkami i włóż blachę do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokrój na kawałki dowolnej wielkości. 

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Składniki:

  • Płatki owsiane 280 g, około 2 szklanki.
  • Łuskany słonecznik 180 g, 1 szklanka
  • Pół szklanki mąki pszennej lub owsianej
  • 2 średnie jajka
  • Masło 100 g, pół kostki
  • Miód 3 łyżki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie. W misce umieść wszystkie składniki. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub dłonią. Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką owsianą, zaś masło olejem kokosowym. Wyłuskane pestki słonecznika można od razu użyć do zrobienia ciastek lub namoczyć je wcześniej w szklance z zimną wodą, by zrobiły się jasne i smakowały jak świeże. Wszystkie składniki wymieszaj razem, aż zaczną się ze sobą zlepiać. Następnie z tej masy uformuj kuleczki, które spłaszczysz do formy ciasteczek o średnicy 6 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

 

Ciasteczka owsiane z miodem i jabłkami

Składniki:

  • Płatki owsiane 300 g, około 2,5 szklanki.
  • 1 jajko
  • Mąka pszenna lub owsiana 4 łyżki.
  • Masło 100 g, pół kostki.
  • Miód 4 łyżki.
  • Cukier waniliowy 1 łyżka.
  • ½ szklanki rodzynek.
  • 2 jabłka.
  • 1 łyżeczka cynamonu.
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Masło roztop w rondelku, a następnie odstaw do lekkiego przestudzenia. Jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka odciśnij, by pozbyć się nadmiaru soku. Rodzynki zalej na kilka minut wrzątkiem, a następnie odsącz z wody.

Płatki owsiane wsyp do większej miski, wbić jajko, dodaj mąkę, miód, cukier waniliowy, namoczone rodzynki, starte jabłka, szczyptę soli i proszek do pieczenia, na koniec wlej stopione masło. Masę wymieszaj dokładnie łyżką.

Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcję masy i formuj z niej okrągłe nieduże ciasteczka. Każde ciastko lekko spłaszcz. Gotowe ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia i piecz 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po całkowitym ostudzeniu można je przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku.

Smacznego!!!

 

 

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *