Gofry to potrawa o wielu wariantach, znana chyba na całym świecie. Mimo iż są smaczne to niestety nie mają najzdrowszej reputacji, a szkoda. Dlatego dziś je odczarowujemy, odchudzamy i wraz z blogiem Kuchenny Świat zapraszamy za gofry z miodem i śliwkami.
Składniki na ciasto :
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka płynnego miodu spadzioweg
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
- olej do gofrownicy
Na karmelizowane śliwki :
- 30 dag śliwek węgierek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka płynnego miodu spadziowego od Huzar
Ponadto wiórki kokosowe i listki mięty do dekoracji.
Przygotowanie:
Do miski wlej mleko, olej, płynny miód i jajka. Wymieszaj wszystko razem, a następnie wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj na gładka masę. Śliwki umyj i osusz. Podziel na połówki i usuń pestki. Na patelni rozgrzej masło i miód, dodaj śliwki i przesmaż przez około 10 minut, tak by miód się skarmelizował na nich.
Gofrownice rozgrzej i posmaruj olejem. Za pomocą łyżki wlewaj ciasto do gofrownicy ciasta i piecz na rumiany kolor. Upieczone przełóż na metalową kratkę i pozostaw do wystudzenia. Na każdego gofra połóż porcję śliwek, a następnie udekoruj wiórkami kokosowymi i listkami mięty.
Takie gofry z miodem i śliwkami to pomysł, który polecamy zarówno na słodkie śniadanie jak i na deser czy przekąskę. Aby były bardziej fit w przepisie nie znajdziecie ani grama cukru, a tradycyjna bita śmietana została zastąpiona karmelizowanymi w miodzie śliwkami. Są naprawdę wyśmienite.
0 komentarzy
leave a comment