Kawa gotowana ma zupełnie inną naturę i smak. Jest delikatniejsza niż kawa parzona. Jeśli przygotujemy ją z przyprawami takimi jak kardamon, cynamon i osłodzimy miodem, który wzmaga jeszcze jej delikatną naturę otrzymamy pyszny rozgrzewający, aromatyczny napój, który doskonale sprawdzi się w długie, jesienno-zimowe dni.
Wykorzystanie przypraw do parzenia kawy nie jest pomysłem nowym, przepis na kawę z przyprawami znajdziecie chociażby w kuchni “pięciu przemian”. Kardamon i cynamon to przyprawy o unikatowym smaku i aromacie, które już od czasów starożytnych wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Przyprawy te mają w swoim składzie wiele witamin i minerałów ważnych dla zachowania optymalnego zdrowia.
U nas dzisiaj nasza wersja kawy gotowanej z przyprawami o słodzonej doskonałym miodem wielokwiatowym.
Składniki:
na jedną porcję kawy
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
Wykonanie:
W garnuszku zagotuj 250 ml wody, a kiedy zacznie wrzeć wrzuć 2 łyżeczki kawy. Zamieszaj, a następnie dodaj cynamon i zmielone ziarna kardamonu. Gotuj na małym ogniu minutę lub dwie, po czym wyłącz i odstaw do przestygnięcia. Odczekaj, aż opadną fusy po czym przelej kawę do kubka lub filiżanki. Na koniec posłodź miodem – pamiętaj jednak, by nie dodawać miodu do bardzo gorącego płynu, ponieważ straci swoje dobroczynne właściwości (płyn powinien mieć temperaturę ok. 40ºC). Aromatyczna i rozgrzewająca kawa jest gotowa. Smacznego!
0 komentarzy
leave a comment