Herbatka ze skórek owoców i róży słodzona miodem wielokwiatowym z nutą miodu lipowego to nasza propozycja na koniec lata. Zrobiło się chłodniej, zwłaszcza w ostatnich dniach. Wyraźnie czuć, że nieuchronnie zbliża się jesień. Na rozgrzanie i poprawę nastroju proponujemy zatem herbatę, która kojarzy się jeszcze bardzo letnio. Kwiaty, owoce, a do tego słodycz miodu to bardzo słoneczna kompozycja wprost z kuchnia Absolutnie Dobre
Składniki:
- skórki owoców ( z 1jabłka, gruszki, cytryny, mandarynki, pomarańczy)
- ½ l wody
- 5 – 6 suszony kwiatów róży lub łyżka płatków
- miód do smaku
Sposób przyrządzania:
Skórki po owocach dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Następnie wrzuć do garnka z wrzącą wodą i chwile gotuj – tak około 7 minut. Przygotuj dzbanek i wrzuć do niego różę, po czym odcedź ugotowany wywar ze skórek wprost do dzbanka. Jeśli potrzebujesz możesz dopełnić dzbanek wrzątkiem. Teraz odczekaj chwilę, aby róża miała szansę się dobrze zaparzyć, a całość napoju nieco przestygła. Na koniec posłodź miodem wg uznania. Pamiętaj, że ciepłe napoje należy przed posłodzeniem miodem najpierw przestudzić do temperatury około 40 °C, aby miód nie stracił swoich cennych właściwości.
0 komentarzy
leave a comment